روش ۲۰، ۳۰ و ۴۰ آبیاری در طول دوره جوانه زنی گیاه

روش 20، 30 و 40 آبیاری در طول دوره جوانه زنی

مقدمه

روش ۲۰، ۳۰ و ۴۰ آبیاری در طول دوره جوانه زنی گیاهT یک شیوه علمی و منطبق بر تجربیات موفق آبیاری است. اولین آبیاری در مرحله جوانه زنی گیاه، برای موفقیت در تولید محصول، حیاتی است. به عبارت دیگر، رطوبت محرک جوانه زنی است. بنابراین، حفظ میزان مناسبی از رطوبت خاک پس از کاشت بذر، کلید حصول به درصد جوانه‌زنی عالی و برداشت یک محصول خوب است. پس بایستی بهترین شرایط شروع رشد را برای جوانه ایجاد نمود.

رطوبت مورد نیاز اولیه، از دو منبع مختلف تامین شود: بارندگی و آبیاری. اگر برای جوانه زنی بتوان روی بارندگی نیز حساب کرد، عالی خواهد بود. اما اگر اینگونه نبود، پس باید بدانید که چقدر آبیاری می کنید. آنچه که من در مزارع متعدد متوجه شده‌ام، این است که کشاورزان، تمایل زیادی به آبیاری در مراحل اولیه کشت دارند. آبیاری اولیه در گاهی اوقات، سبب کندی سرعت جوانه‌زنی یا ضعیف شدن محصول می شود.

آبیاری در جوانه زنی گیاه

پس راهکار اساسی برای تأثیر مثبت و دقیق آبیاری اولیه چیست؟

 مهمترین نکته ای که باید به خاطر داشته باشید، این است که آبیاری اولیه بر خلاف آبیاری محصول در طول دوره رشد، فاقد معیار استاندارد و اصول خاصی است و با آبیاری رایج محصول، کاملاً متفاوت است. هدف آبیاری محصول در طول فصل رشد، بر پایه میزان مصرف آب در مزرعه و یا تبخیر و تعرق است، اما در آبیاری اولیه دو هدف زیر دنبال می شود:

الف: اطمینان حاصل شود که بذرها در محیط اطراف خود که به معنای خیس شدن لایه سطحی خاک است، رطوبت کافی دارند یا نه؟

ب: مرطوب شدن پروفیل رطوبتی خاک تا حد ظرفیت زراعی مزرعه، که معمولاً در عمق ۹۰ سانتی متری اتفاق می افتد.

پیگیری این دو هدف، به کشاورز این امکان را می دهد که رطوبت خاک در طول فصل زراعی را مدیریت نموده و از هر گونه کمبود آب و بروز تنش آبی، جلوگیری نماید. برای رساندن رطوبت پروفیل خاک به ظرفیت زراعی و اطمینان از اینکه لایه سطحی آن رطوبت مناسبی دارد، بایستی به میزان ۲۰ ، ۳۰ و ۴۰ میلی متر و با فاصله ۲ تا ۳ روز بین هر بار آبیاری، به مزرعه آب داد.

 این عمل باعث می شود که کشاورز، هم مقدار مناسب آب را به خاک بدهد و در عین حال، جذب آب خوبی ایجاد شده و از رواناب جلوگیری شود. اگر در مزرعه، سیستم آبیاری با آبپاش مستقر باشد، خیس شدن یکنواخت لایه سطحی خاک آسان تر خواهد بود.

اما اگر از سیستم آبیاری قطره‌ای برای مرطوب کردن یکنواخت لایه سطحی خاک استفاده می شود، بایستی یک مقدار آب بیشتری مصرف نمود . احتمالاً میزان مصرف آب، حتی به ۱۲۰ میلی‌متر نیز خواهد رسید. زیرا باید مطمئن شد که سطح رویی خاک به طور مداوم مرطوب می شود.

اگر از آبیاری زیرسطحی استفاده می کنید و سطح خاک مزرعه خشک است، آب بایستی به سمت بالا و به سمت سطح خاک حرکت کند. پس آبیاری را ۵ تا ۷ روز قبل از کاشت بذرها، شروع کنید تا مطمئن شوید که لایه بالایی خاک نیز خیس می شود. اما چگونه می توان به ظرفیت زراعی مزرعه دست یافت؟ یا اینکه واقعاً چگونه می توان فهمید که خاک چه زمانی به این نقطه از رطوبت می رسد.

خب، البته بهترین راه این است که پس از هر آبیاری، از خاک نمونه برداری کرده تا مطمئن شوید که خاک به درستی خیس شده است. اگر مشاهده کردید که رطوبت کافی به نظر می رسد و پروفیل خاک کاملا مرطوب است، می توانید آبیاری را متوقف کنید. همچنین اگر رواناب زیادی بر روی سطح خاک ایجاد شده است، احتمالاً بیش از حد آبیاری نموده اید. بدین منظور، حتماً نوع خاک مزرعه خود را بشناسید. این شناخت به شما کمک می کند که میزان آبیاری لازم جهت مرطوب نمودن کامل پروفیل خاک را تشخیص دهید.

بنابراین نکته کلیدی که در مورد آبیاری در طول دوره جوانه زنی و مقدار آب آبیاری برای مرطوب نمودن کامل پروفیل خاک وجود دارد، این است که جوانه گیاه به مقادیر بیشتری از آب نیاز دارد. همچنین برای تعیین میزان نیاز آبی در این دوره از رشد گیاه، قوانین رایج تبخیر و تعرق اعمال نمی شود. در عوض شما بایستی بر اساس نوع خاک و رطوبت فعلی آن برنامه ریزی کنید و آبیاری را تا زمانیکه رطوبت خاک به ظرفیت زراعی نرسیده و لایه سطحی خاک خیس نشده است، ادامه دهید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *