نوار آبیاری قطره ای یا تیپ را در چه فاصله ای از هم قرار دهیم؟

فاصله نوار آبیاری

مقدمه

فاصله مناسب نوار آبیاری قطره ای یا تیپ، امکان توزیع یکنواخت آب در ناحیه ریشه گیاهان را فراهم می کند. اگر نوارها خیلی دورتر از هم قرار گیرند، در بعضی از نقاط مزرعه، پوشش کافی آب ایجاد نشده و منجر به کم آبیاری می شود. از سوی دیگر، اگر نوارها خیلی نزدیک به هم قرار گیرند، ممکن است خاک اشباع شده و همراه با زهکشی ضعیف، به ریشه گیاه آسیب جدی برسد.

تعیین فواصل نوار آبیاری قطره ای یا تیپ، به عوامل مختلفی نظیر نوع محصول، نوع خاک، نیاز آبی و آرایش سیستم آبیاری بستگی دارد. با این حال، معیارهایی وجود دارد که کاربرد آنها، در تعیین فاصله نوارهای آبیاری مفید می باشد. این معیارها عبارتند از:

۱ – فاصله بین ردیف گیاهان

فاصله ردیف گیاهان

در انتخاب فاصله نوارهای آبیاری قطره ای یا تیپ، فاصله بین ردیف گیاهان در مزرعه، یکی از مهمترین معیارها می باشد. نوارهای آبیاری، بایستی آنقدر به هم نزدیک قرار داده شوند تا از توزیع یکنواخت آب در ناحیه توسعه ریشه، اطمینان حاصل شود.

معمولاً، فاصله بین نوارهای آبیاری برابر با فاصله بین ردیف گیاهان، به موازات و در مرکز آنها در نظر گرفته می شود.

۲- نیاز آبی محصول و عمق ریشه

از اینکه نیاز آبی محصول شما چقدر است، اطلاع کافی داشته باشید. گیاه نمی داند که شما با چه روشی به او آب می دهید. بلکه فقط این را می داند که چقدر به او آب داده اید. برخی از گیاهان نسبت به سایرین، به آب بیشتری نیاز دارند و این موضوع در تعیین فاصله نوارهای آبیاری تأثیر گذار می باشد.

محصولات کم عمق و حساس به آب و یا گیاهانی که نیاز آبی بیشتری دارند، بایستی برای تأمین آب مورد نیاز آنها، نوارها را در فواصل نزدیک تری از هم قرار داد و به طور مکرر آبیاری نمود. در حالی که محصولات مقاوم به خشکی و دارای ریشه های عمیق، ممکن است به فاصله بیشتری از نوارها نیاز داشته باشند.

۳- خصوصیات خاک

نوع خاک در تعیین فاصله نوار آبیاری، نقش مهمی دارد. در خاک های با بافت درشت، نفوذپذیری بالا و ظرفیت نگهداری کم، مانند خاک های شنی، نوارها بایستی در فاصله کمتری از هم قرار گیرند تا از حرکت جانبی بیش از حد آب جلوگیری شود و همچنین از سطح خیس شده کافی توسط دو نوار مجاور، اطمینان حاصل شود.

در مقابل، برای خاک‌هایی با بافت ریز، نفوذپذیری کم و قابلیت نگهداری آب بیشتر، مثل خاک‌ رسی، فاصله بیشتری بین نوارها در نظر گرفته می شود.

۱-۳- خاک شنی

خاک شنی دارای ذرات بزرگ و ظرفیت نگهداری آب در آن کم است. برای اطمینان از آبیاری کافی، فاصله بین نوارهای آبیاری باید کمتر و حدوداً بین ۳۰ تا ۴۵ سانتی‌متر باشد. در این فاصله از نوارهای آبیاری، سرعت نفوذ و حرکت جانبی آب در خاک های شنی کاهش می یابد.

۲-۳- خاک لومی

خاک لومی، ترکیبی متعادلی از ماسه، سیلت و رس است که ظرفیت نگهداری آب مناسبی را فراهم می کند. در این نوع خاک، فاصله بین نوارهای آبیاری، می تواند کمی بیشتر و حدود ۴۵ تا ۶۰ سانتی متر انتخاب شود.

سعی کنید طی دوره های مختلف کشت و بر مبنای تجربیات حاصله،فاصله نوارها را بر اساس ویژگی های خاک و نیاز آبی محصول تنظیم کنید.

۳-۳- خاک رسی

خاک رسی با ذرات ریز خود، ظرفیت نگهداری آب زیادی دارد. در این نوع از خاک، به دلیل سرعت نفوذ و زهکشی پایین آب، نوارهای آبیاری بایستی در فاصله ای از هم قرار گیرند که توزیع یکنواخت آب، حاصل شود.

فاصله بین نوارهای آبیاری در خاک رسی نیز، معمولاً حدود ۵۰ تا ۷۵ سانتی متر می باشد.

۴ – راندمان آبیاری سیستم

آرایش نوار آبیاری، فاصله قطره چکان ها و یکنواختی توزیع آب، تأثیر بسزایی در میزان راندمان آبیاری سیستم دارند. در سیستم‌های آبیاری مانند آبیاری قطره‌ای که راندمان آبیاری بالایی دارند، همچنانکه آب کافی را برای گیاهان فراهم می کنند، می‌توان فواصل نوارهای آبیاری را نیز افزایش داد.

اما در سیستم‌های آبیاری با راندمان کمتر و برای جبران تلفات آب، بایستی نوارهای آبیاری را نزدیک هم قرار داد. انجام دوره ای تست یکنواختی توزیع آب در مزرعه، می تواند به تعیین کارایی سیستم آبیاری کمک کند و شما را در تنظیم فاصله نوارها راهنمایی نماید.

راندمان سیستم آبیاری

۵- فشار آب در سیستم آبیاری

فشار در سیستم آبیاری

نقشه توزیع فشار آب در سیستم آبیاری قطره ای نواری یا تیپ

فشار آب موجود در سیستم آبیاری، بر روی فواصل نوارهای آبیاری تأثیر می گذارد. تصویر فوق، تأثیر فشارهای متفاوت ورودی به دو واحد آبیاری و توزیع فشار در نوارهای آبیاری را نشان می دهد. در این مزرارع یک هکتاری، حداقل فشار مورد نیاز برای کارکرد نوارهای آبیاری ۱۰ متر می باشد.

همانگونه که از تصویر پیداست، واحد آبیاری شماره ۱ یا سمت چپ دارای فشار کافی ( ۱۱ متر در ورودی ) و واحد آبیاری شماره ۲ در سمت راست، دارای کمبود فشار مورد نیاز برای کارکرد صحیح قطره چکان های نوار آبیاری می باشد ( ۶ متر در ورودی).

با تأمین فشار آب مورد نیاز، آبدهی نوار بیشتر شده و امکان ایجاد فاصله بیشتر بین آنها میسر می‌شود. در حالی که در سیستم آبیاری با فشار کمتر که دبی آب کمتری در نوارها ایجاد می کند، برای اطمینان از توزیع کافی آب، نیاز به قرارگیری نوارها در فواصل نزدیک‌تری احساس می گردد.

تصویر پایین نیز، نقشه آبدهی نوار را در دو واحد آبیاری فوق نشان می دهد. آبدهی اسمی نوار آبیاری در هر متر از آن ۳٫۲ لیتر در ساعت می باشد. همانگونه که از نقشه پیداست، آبدهی نوارهای آبیاری واحد سمت چپ به علت وجود فشار کافی در آن، در محدوده نزدیک به دبی اسمی و آبدهی نوارهای آبیاری واحد سمت راست نیز، کمتر از دبی اسمی می باشد.

دبی در سیستم آبیاری

نقشه دبی آب در سیستم آبیاری قطره ای نواری یا تیپ

۶- دبی آب در نوار آبیاری

دبی آب در نوارهای آبیاری، معمولاً بر حسب لیتر در ساعت (LPH) یا گالن در ساعت (GPH) بیان می شود. این مشخصه فنی می تواند به تعیین فاصله مناسب بین نوارها برای حصول به یکنواختی توزیع آب کمک کند.

دبی آب در نوارهای آبیاری، در محدوده ۲ الی ۸ لیتر در ساعت می باشد و با افزایش آبدهی، می توان فاصله آنها را هم بیشتر در نظر گرفت.

۷- توپوگرافی مزرعه

شیب و اختلاف ارتفاع مزرعه، بر حرکت آب در خاک تأثیر می گذارد. وجود شیب های تند و تپه های کوچک و بزرگ متعدد در مزرعه، باعث توزیع غیریکنواخت آب می شود. در این صورت، برای اطمینان از سطح خیس شده کافی و جلوگیری از رواناب بیش از حد و یا تجمع آب، فاصله ردیف های نوار، کمتر در نظر گرفته می شود.

۸- اقلیم منطقه

آب و هوای منطقه، از جمله عواملی مانند دما، رطوبت و میزان تبخیر که از پارامترهای تعیین کننده نیاز آبی محصول می باشد، در انتخاب فاصله نوارهای آبیاری تأثیر می گذارد. در آب و هوای گرم و خشک یا به عبارتی با میزان نیاز آبی بالای محصول، به منظور جبران تلفات زیاد آب از طریق تبخیر، به فاصله نزدیک‌تری از نوارها نیاز می باشد.

۹- توصیه های تولید کنندگان

در خصوص دستورالعمل های روش استفاده و مشخصات فنی نوار، با تولید کنندگان آنها مشورت کنید. چون آنها اغلب، توصیه هایی برای تعیین فاصله نوار بر اساس طراحی و نحوه کارکرد محصول خود ارائه می دهند.

۱۰- شرایط و تجربه محلی

دانش و تجربه محلی انباشته شده از سال های قبل و در ارتباط با انواع خاک و محصولات نیز، راهنمای خوبی برای تعیین فواصل نوار آبیاری هستند. توجه به این نکته ضروری است که هیچ قانون ثابتی برای تعیین فاصله نوار آبیاری وجود ندارد، لذا توصیه می‌شود که با اداره ترویج کشاورزی منطقه، کارشناسان آبیاری یا کشاورزانی که از شرایط محصول، خاک و آب و هوای منطقه شما آگاهی کافی دارند، مشورت کنید. چون آنها می توانند توصیه های دقیق تری را متناسب با شرایط خاص مزرعه شما ارائه دهند.

مثلاً دستورالعمل های رایجی وجود دارند که فاصله بین نوارهای آبیاری را برای محصولات ردیفی مانند سبزیجات یا محصولات زراعی، بین ۳۰ ، ۶۰  تا ۹۰ سانتی متر توصیه می کنند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *