نوار تیپ یا نوار آبیاری قطره ای چیست؟ قیمت و کیفیت نوار تیپ را بررسی کنید و سپس بخرید.

نوار آبیاری تیپ

مقدمه

نوار آبیاری یا تیپ دارای دیواره نازک است و در سیستم آبیاری قطره ای استفاده می شود. نوار تیپ از جنس پلی اتیلن نرم ساخته می شود و تقریباً مسطح و بسیار نرم و منعطف است. با ورود آب به داخل نوار به شکل لوله پر در می آید و قطرات آب از درزهای تعبیه شده روی آن خارج می شود. نوار تیپ پس از پایان آبیاری به حالت نواری و مسطح اولیه برمی گردد.

ضخامت دیواره نوار آبیاری بسیار نازک است و فاصله قطره چکان ها در آن نیز متفاوت است. معمولاً از نوار تیپ ضخیم تر برای آبیاری زیرسطحی استفاده می شود. نوارها دارای انواع مختلفی می باشند، بنابراین قیمت آنها بر اساس مشخصات فنی (قطر و ضخامت) و کیفیت تولید متغیر است.

نوار تیپ بغل دوز نوار تیپ یا نوار آبیاری قطره ای چیست؟ قیمت و کیفیت نوار تیپ را بررسی کنید و سپس بخرید.

نمونه ای از نوار آبیاری تیپ بغل دوخت

نوار آبیاری پلاک دار

نمونه ای از نوار آبیاری تیپ پلاک دار

معرفی سیستم آبیاری تیپ

سیستم آبیاری تیپ شامل ایستگاه پمپاژ، لوله های اصلی و فرعی، شیرآلات، اتصالات و نوارهای آبیاری تیپ می باشد. برای حصول به آبیاری خوب و یکنواخت با نوارهای تیپ، فشار کاری مناسب برای عملکرد این سیستم ۱ اتمسفر است که توسط ایستگاه پمپاژ تامین می شود.

ایستگاه پمپاژ علاوه بر تامین و تنظیم فشار لازم برای گردش آب در سطح مزرعه و تخلیه یکنواخت آب از سوراخ های نوار تیپ، وظیفه جلوگیری از ورود ذرات ریز و معلق آب به سیستم آبیاری را بر عهده دارد. این کار با نصب یک یا چند فیلتر بلافاصله پس از ایستگاه پمپاژ انجام می شود.

انتخاب فیلتر مناسب برای هر مزرعه توسط کارشناس طراح سیستم آبیاری و بر اساس کیفیت آب آبیاری انجام می شود. حذف ذرات ریز و معلق آب از طریق فیلترها برای جلوگیری از گرفتگی لوله ها، ایجاد یکنواختی در خروجی آب و افزایش طول عمر نوارهای آبیاری، ضروری است. اگر مخزن کود و تجهیزات کوددهی در ایستگاه پمپاژ نصب شده باشد، کوددهی مزرعه را می توان از طریق لوله های تیپ نیز انجام داد .

قطر لوله های اصلی و فرعی نیز به مساحت مزرعه و جریان عبوری از آنها بستگی دارد که در زمان طراحی سیستم توسط طراح مربوطه تعیین می شود. این لوله ها عمدتاً از پلی اتیلن یا لی فلت با قطرهای مورد نیاز انتخاب می شوند.

 

مزایای استفاده از نوار آبیاری تیپ

  • صرفه جویی در مصرف آب و افزایش سطح زیر کشت
  • نصب سریع و آسان و حمل و نقل راحت نوار تیپ (به خاطر وزن کم آنها)
  • قابلیت ریسه کردن در سطح خاک، زیر خاک و یا حتی بصورت آویزان
  • به دلیل جنس نوار، جلبک ها و رسوبات معدنی به آن نمی چسبند
  • در اراضی نامنظم، به آسانی ریسه می شوند
  • کاهش فرسایش خاک
  • کاهش رشد علف های هرز
  • افزایش یکنواختی توزیع آب
  • فشار و انرژی کمتری نسبت به روش های دیگر مورد نیاز است
  •  

محدودیت در استفاده از نوار تیپ

  • لزوم استفاده از فیلتر برای جلوگیری از گرفتگی سوراخ ها و قطره چکان ها
  • کج شدن و زاویه دار شدن نوار آبیاری
  • محدودیت استفاده نوارهای درزدار در شیب های بیشتر از ۲% 
  • نیاز به هزینه های اولیه راه اندازی
  • لزوم رعایت روش های نصب بسته به شرایط محیطی (وزش باد شدید، برف، تگرگ و یخبندان احتمالی)

 

انواع اتصالات نوار :

نوار تیپ را می توان با استفاده از انواع اتصالات به شبکه آبیاری وصل نمود که از جمله آنها می توان به موارد زیر اشاره کرد:

اتصالات تیپ به لوله ۱۶ میلیمتری ، اتصالات نوار آبیاری به لی فلت و اتصالات تیپ به تیپ. برای نصب و اتصال نوار، نیازی به واشر، نوار تفلون و یا مواد دیگری نیست و  اتصال آن در هنگام نصب و راه اندازی، ساده و سریع می باشد.

 

کاربردهای نوار تیپ :

نوارهای آبیاری برای انواع محصولات کشاورزی متراکم و ردیفی (مانند گل کلم، کاهو، فلفل، پنبه…) و محصولات زراعی (گندم، ذرت، لوبیا…) استفاده می شود. نوار آبیاری آنقدر به گیاه نزدیک است که آب از طریق نفوذ عمقی در خاک به منطقه توسعه ریشه گیاه می رسد.

سیستم آبیاری نواری، آب را در نزدیکی منطقه رشد ریشه گیاه و برای مرطوب کردن مساحت کوچکی از سطح خاک با عمق کم، امکان پذیر می سازد. این روش در گلخانه ها نیز قابل استفاده است.

 

انواع نوار آبیاری :

نوارهای آبیاری در روش های مختلف آبیاری سطحی و زیرسطحی و برای آبیاری گیاهان مختلف، در ضخامت ها و فواصل قطره چکان های متنوعی تولید می شوند. اما متداولترین نوع نوار تیپ، با ضخامت ۱۷۵ و ۲۰۰ میکرون و با فواصل قطره چکان ۱۰ ، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر می باشد.

معمولاً نوارهای آبیاری از دو نوع درزدار و پلاک دار تولید می شوند. نوار پلاک دار در فواصل معین ۱۰، ۲۰ و ۳۰ سانتی متر دارای پلاک (قطره چکان) می باشد. میزان آبدهی پلاک ها ۱٫۲، ۱٫۶ و ۲ لیتر در ساعت و ضخامت نوارهای آبیاری پلاک دار از ۱۵۰ تا ۲۰۰ میکرون و فشار کاری ۰٫۸ تا ۱ بار می باشند .

اما نوار نوع درزدار، فاقد قطره چکان می باشد ولی در کناره آن یک مسیر زیگزاگی (زیپ مانند) وجود دارد. فشار آب در مسیر زیگزاگ می شکند تا قطرات آب از درزها خارج شده و به پای گیاه برسد. نام دیگر این نوارها، تیپ بغل دوخت می باشد.

جدول مقایسه نوارهای درزدار و پلاک دار

نوار تیپ بغل دوخت نوار تیپ پلاک دار
یکنواختی عملکرد آب ۷۰ تا ۷۵ درصد است یکنواختی توزیع آب ۹۵ درصد می باشد
فشار آب خروجی از درزها قابل تنظیم نمی باشد فشار آب خروجی از پلاک ها یکسان است
توزیع آب در قطره چکان های اول و آخر در طول ۶۰ تا ۷۰ متر از نوار، یکنواخت است توزیع آب در قطره چکان های اول و آخر در طول ۱۲۰ تا ۱۵۰ متر از نوار، یکنواخت است
ضریب تغییرات فشار آب در طول مسیر ۴ درصد است ضریب تغییرات فشار آب در طول مسیر ۳ درصد می باشد

سوایران با تکیه بر تجربه سال ها حضور موفق در عرصه مشاوره و تامین تجهیزات آبیاری، با معرفی و عرضه با کیفیت ترین محصولات کشور، امکان بررسی و مقایسه قیمت انواع محصولات داخلی و خارجی را به شما می دهد. برای مشاوره رایگان با کارشناسان سوایران، تماس بگیرید و لوازم آبیاری مورد نظر مزرعه خود را با ساده ترین روش سفارش دهید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *