ویژگی های یک مشاور حرفه ای آب و آبیاری

ویژگی های یک مشاور حرفه ای آب و آبیاری

مقدمه

در زمانه فعلی و با گسترش روزافزون علوم مختلف و مرتبط مانند اینترنت و داده، دیگر داشتن تخصص و اطلاعات کافی در یک زمینه تخصصی، به درد نمی خورد و متخصص بایستی با استفاده از داده هایی که در دست دارد، بتواند آنها را به اطلاعات و سپس به دانش تبدیل نموده و برای حل مشکل جدید، ارائه راهکار نماید.

موضوع آب نیز در دنیای امروز، نه یک مشکل یا بحران و نه مسئله، بلکه در حال تبدیل به یک فاجعه است. لذا یک مهندس آب و آبیاری ابتدا بایستی خود را در هیبت یک مشاور حرفه ای آب و آبیاری ببیند تا بتواند برای حل مسائل موجود در بخش های مختلف مصرف آب، یعنی کشاورزی، صنعت و شرب، راه حل داشته باشد. لذا من هم سعی می کنم در این مقاله به ویژگی هایی اشاره کنم که یک مشاور حرفه ای آب، باید آنها را کسب نماید.

الف: ویژگی های یک مشاور حرفه ای آب:

۱ – دانش و تجربه

مشاور حرفه ای آب بایستی دانش و تجربه گسترده در زمینه مدیریت آب، نظیر مدیریت منابع آب، علوم تصفیه و توزیع آب، حقوق و قوانین آب داشته باشد.

۲ – مهارت های حل مسئله

یکی از مهمترین ویژگی های یک مشاور آب، دارا بودن مهارت در حل مسائل و سرعت در شناسایی مسائل پیچیده مرتبط با آب و حل آنهاست.

۳- تخصص فنی:

مشاورین حرفه ای آب و آبیاری، دارای سواد فنی کافی در زمینه های مختلف از جمله علوم آبیاری و زهکشی، سازه های آبی، مهندسی رودخانه، مدیریت منابع آب، شیمی آب، هیدرولوژی، آبخیزداری و علوم محیطی هستند.

تخصص فنی

۴- مهارت های ارتباطی

مشاورین نوفکر، ارتباطات موثرتری دارند و صاحب این توانمندی هستند که مفاهیم فنی را به شیوه ای واضح و مختصر برای مشتریان و ذینفعان خود توضیح دهند.

۵- توجه به جزئیات

مشاورین خودساخته و به روز، می دانند که حصول به نتایج و راهکار ها و اختراعات بزرگ، از دل فرمول های کوچک در می آیند و  به جزئیات، توجه وافری دارند. همچنین آنها در ارزیابی ها و توصیه های خود بسیار دقیق هستند.

۶- حرفه ای بودن

مشاورین خلاق و خوش فکر حداقل های اخلاقی را رعایت می کنند و به ارائه مشاوره بی طرفانه و بی مغرضانه به مشتریان خود متعهد هستند.

۷- سازگاری با تغییرات بزرگ

مشاورین آینده نگر و متفکر، توانایی سازگاری با شرایط جدید و در حال تغییر را دارند و می توانند راه حل های خلاقانه ای برای چالش ها و مسائل پیچیده مرتبط با آب پیدا کنند.

۸- ایجاد روابط شبکه ای

مشاورین حرفه ای آب دارای روابط اجتماعی بسیار قوی بوده و  یک شبکه ارتباطی قوی در صنعت آب دارند. آنها بوسیله این شبکه ارتباطی قوی، می توانند از این روابط به نفع مشتریان خود بهره ببرند.

۹- یادگیری مستمر

مشاور حرفه ای، همانند یک رهبر، متعهد به یادگیری مستمر و توسعه حرفه ای کسب و کار خود بوده و از پیشرفت های صنعت آب و فناوری های جدید آن ، عقب نمی ماند.

۱۰- کار با نرم افزارهای تخصصی

 یک مشاور قدر و حرفه ای، بایستی در ارائه راهکار های خود، دقت و سرعت کافی را به خرج دهد و این میسر نیست مگر اینکه به نرم افزارهای جدید و مرتبط با موضوعات تخصصی خود، تسلط کافی داشته باشد.

همچنین مهندس آبیاری، متخصصی حرفه ای است که برای طراحی، اجرا و مدیریت سیستم های آبیاری آموزش دیده است. به این ترتیب، یک مهندس آبیاری، بایستی توانایی کافی برای فعالیت در زمینه های مختلف مربوط به آبیاری را داشته باشد.

ب: ویژگی های یک مشاور حرفه ای آبیاری:

۱ – طراحی و اجرای سیستم های مختلف آبیاری

مشاور حرفه ای آبیاری می تواند در مورد طراحی، نصب و نگهداری سیستم های آبیاری از جمله انتخاب پمپ ها، لوله ها و سایر اجزای مناسب، مشاوره دهد.

۲ – برنامه ریزی آبیاری

مشاور باتجربه آبیاری قادر است در خصوص برنامه ریزی آبیاری و با در نظر گرفتن عوامل مختلفی نظیر مقادیر نیاز آبی محصول، شرایط آب و هوایی و میزان رطوبت خاک مشاوره دهد.

برنامه ریزی آبیاری

۳ – مدیریت آب

مدیریت منابع آب، از جمله توسعه طرح های مدیریت آب، امکان استفاده از فناوری هایی که منجر به کاهش مصرف آب می شوند، و همچنین برنامه ریزی و اجرای اقدامات حفاظت کمی و کیفی آب، از موارد مهمی هستند که مهندس آبیاری به عنوان یک مدیر، می تواند در مورد آنها مشاوره دهد.

 

۴- راندمان سیستم های آبیاری

 یک  مشاور بهره ور آبیاری، این توان را دارد که در مورد راه‌های افزایش راندمان سیستم‌های آبیاری نظیر استفاده از روشهای نوین آبیاری قطره‌ای یا میکرو، سنسورهای رطوبت خاک و سایر فناوری‌های موجود، مشاوره دهد.

 

۵ – کیفیت آب

با کاهش روزافزون میزان آبدهی منابع آب، لزوم پایش و ارزیابی کیفیت آن امری ضروری است. مهندس آبیاری می‌تواند در مورد راه‌های حفظ کیفیت آب، از جمله انتخاب روش‌های آبیاری مناسب و شیوه‌های مدیریتی، توصیه های مناسبی ارائه نماید.

 

۶- ارزیابی اثرات زیست‌محیطی

اطلاع از اثرات زیست محیطی فعالیت های کشاورزی بالاخص در کیفیت آب و خاک محدوده مزرعه و پایین دست آن، یک امر حرفه ای است. مهندس آبیاری می‌تواند اثرات زیست‌محیطی بالقوه فعالیت‌های آبیاری، از جمله استفاده از منابع آب و تخلیه پساب آبیاری را ارزیابی کرده و توصیه‌هایی برای اقدامات تقلیل این آثار ارائه دهد.

 

۷ – انطباق با مقررات

هر چه زمان به جلو می رود، موارد حقوقی ناشی از استفاده از آب به مثابه یک بنگاه اقتصادی نیز زیاد می شود. یک مهندس آبیاری می تواند در مورد رعایت مقررات مربوط به فعالیت های آبیاری، از جمله رعایت مقررات مصرف آب بر اساس مجوزهای برداشت آب و مقررات زیست محیطی، مشاوره دهد.

به طور کلی، یک مهندس آبیاری متخصص، این قابلیت را دارد که در مورد طیف گسترده‌ای از مسائل مربوط به طراحی، اجرا و مدیریت سیستم‌های آبیاری، مشاوره داده و به افراد، سازمان‌ها و دولت‌ها کمک کند تا تصمیم‌گیری های آگاهانه ای در جهت اطمینان از استفاده کارآمد و پایدار از منابع آب اتخاذ نمایند.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *