۷ نکته برای صرفه جویی در آب کشاورزی

۷ نکته برای صرفه جویی در آب کشاورزی

مقدمه

در حالی که بسیاری از کشاورزان در نقاط مختلف جهان، برای آبیاری محصولات خود، به آبهای زیرزمینی و سایر منابع موجود تکیه می کنند، اثرات زیست محیطی پساب کشاورزی ناشی از عدم صرفه جویی در آب ، به مشکل بزرگی در کشاورزی تبدیل شده است. تلفات آب می تواند منجر به فرسایش خاک، آبیاری بیش از حد محصولات و هزینه های غیر ضروری شود.

 با بهینه‌سازی مصرف آب، نه تنها نقش خود را در حفظ یکی از با ارزش‌ترین منابع طبیعی ایفا می کنیم، بلکه می‌توانیم با آب کمتر، محصولات سالم‌تری تولید کنیم. 

۷ نکته برای صرفه جویی در آب کشاورزی 

کشت ارگانیک

۱- حرکت به سمت کشت ارگانیک

نتایج یک مطالعه به مدت ۳۰ سال، نشان داد که در خشکسالی ها و مصرف کمتر آب (کم آبیاری)، میزان تولید ذرت در کشت ارگانیک، حدود ۳۰ درصد بیش از مزارع غیر ارگانیک می باشد. روش‌ کشاورزی ارگانیک به حفظ رطوبت خاک، افزایش تراز آب‌های زیرزمینی و جلوگیری از ورود آفت‌کش‌ها به نهرها و دیگر منابع آب‌ کمک می‌کند.

۲- از بهترین سیستم های آبیاری استفاده کنید

سیستم های آبیاری

استفاده از آبیاری قطره ای، تبخیر را کاهش داده و راندمان مصرف آب در این سیستم، ۸۰ درصد بیش از روش آبیاری سنتی است. در سیستم آبیاری قطره ای، اطمینان از اینکه آب به ریشه گیاهان رسیده و منجر به رشد بهتر محصول خواهد شد، زیاد است.

۳- محصولات مقاوم به خشکی را بکارید

مقاوم به خشکی

محصولاتی که تولید می کنید، بایستی با اقلیم منطقه شما سازگار باشند. اگر محصولی که کشت می کنید، از گیاهان بومی منطقه شما است، احتمال موفقیت آنها در شرایط اقلیمی طبیعی، مانند دوره های خشکسالی، بیشتر خواهد بود. علاوه بر این، اگر مزرعه شما دوره های خشکسالی پی در پی را تجربه می کند، محصولاتی را بکارید که به دوره های کم آبی عادت دارند. چون در این صورت می توانید محصول خود را به آب کمتری آبیاری کنید.

۴- ذخیره آب باران

ذخیره آب

از طرف دیگر، در دوره رگبارهای منظم، ساخت مخازن دخیره آب باران را در اولویت قرار دهید. زیرا وقتی که فصول بارندگی جای خود را به فصول خشک می دهند، می توانید از آن آب باران طبیعی ذخیره شده، برای آبیاری محصولات استفاده کنید.

۵- زمان آبیاری مزرعه را بهینه کنید

برنامه ریزی آبیاری

داشتن اطلاعات کافی در مورد خاک مزرعه و نیاز آبی محصولات کشاورزی ضروری است. حسگر های کم هزینه با عمر باتری زیاد، می‌توانند اطلاعات بسیار مهمی از محصول و خاک، از جمله تراز رطوبت خاک و دمای خاک به کشاورزان ارائه دهند. بنابراین تشخیص اینکه چه زمانی آبیاری کنید آسان‌تر می شود.

۶- از بهترین روش ها را برای افزایش کیفیت خاک استفاده کنید

افزایش کیفیت خاک

با افزایش کیفیت خاک، رطوبت و اکسیژن کافی برای رشد گیاهان تامین می شود. افزایش منظم و برنامه ریزی شده کیفیت خاک، سبب کاهش میزان مصرف آب توسط محصول خواهد شد. روش‌های مناسب مدیریت خاک، شامل کوددهی، افزودن کمپوست و کاهش دفعات خاک‌ورزی است.

۷- تناوب زراعی

تناوب زراعی

بسیاری از کشاورزان بر اساس فصل یا سال زراعی، محصولات خود را بصورت تناوبی کشت می کنند، بنابراین فرصت کافی برای رشد خاک و گیاهان فراهم می شود. محصولات مختلف، به مواد مغذی خاک و مقادیر آب متفاوتی نیاز دارند. معمولاً با چرخش مداوم انواع محصولات، عملکرد آنها نیز افزایش می یابد.

صرفه جویی در آب کشاورزی به کمی زحمت نیاز دارد، اما ارزش تلاش را دارد. با ذخیره بهینه آب، نه تنها یک منبع طبیعی گرانبها را ذخیره می کنید، بلکه به رشد محصولات خود نیز کمک می کنید. سیستم های آبیاری خود را با نظارت مستمر رطوبت خاک، بهینه کنید. همچنین استفاده از حسگرها، این امکان را می‌دهند که تراز رطوبتی خاک در اراضی خود را ثبت نموده و آن را در تشخیص زمان آبیاری بکار ببرید.

ارسال دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *